Okoume multiplex

Sample ImageOkoumétriplex is traditioneel een van de meest gebruikte plaatmaterialen in ons land. Dankzij de uniforme structuur heeft het hout een glad oppervlak. Daardoor leent het zich uitstekend voor een perfecte afwerking zonder verdere voorbewerking. Ook is het een goede basisplaat voor een extra toplaag met een hoge toegevoegde waarde. In de periode tussen ongeveer 1950 en 1980 bepaalde okoumétriplex, dat in ons eigen land werd geproduceerd, de plaatmaterialenmarkt. Ondanks de concurrentie daarna van andere plaatmaterialen bleef het een toonaangevende rol vervullen. Ook gingen de fabrieken in ons land zich steeds meer toeleggen op producten met toegevoegde waarde; het okoumétriplex in standaardafmetingen werd geïmporteerd uit andere productiegebieden. Okoumé mag de koning onder de schilhoutsoorten heten. De grote gemiddelde diameter en de vorm van de stam, gevoegd bij de uitstekende bewerkbaarheid, waarborgen een hoog rendement. Een beperking vormt het beschikbare volume vanwege het relatief kleine groeigebied. Het gevoerde bosbeleid ter plaatse staat echter borg voor continuïteit. Okoumé rondhout heeft zijn eigen kwaliteitssorteringen. Terwijl de meeste houtsoorten drie tot vier verschillende kwaliteiten kennen, heeft okoumé er ongeveer zeven, die bijna allemaal zijn afgestemd op schilfineer.

HERKOMST: Okoumé (Aucoumea klaineana) groeit in een klein gebied in west-Afrika. Het belangrijkste groeigebied bevindt zich in Gabon. Ook in Kongo, Kameroen en in Equatoriaal-Guinee treft men de soort in bescheiden mate aan.

Sample Image

PRODUCTIE: De productie van okoumétriplex in de oorsprongslanden is bescheiden van omvang. In Kongo vindt voornamelijk voor lokaal gebruik productie van fineren plaats, maar nauwelijks van triplex. Gabon heeft wel die mogelijkheid. Naar verwachting zal de productie in de toekomst steeds meer naar de oorsprongslanden verschuiven. Nu wordt okoumétriplex, behalve in Gabon, voornamelijk geproduceerd in de landen rond de Middellandse Zee (Frankrijk, Griekenland, Israël en Marokko). We leveren okoume zowel met als zonder KOMO®-certificaat.

BEWERKING: Okoumétriplex is met alle gereedschappen uitstekend te bewerken. Men verkrijgt een zeer glad oppervlak, en bij gebruik van scherp gereedschap splintert het niet of nauwelijks. Zagen, boren, frezen, schuren en lijmen leveren geen problemen op, evenmin als schroeven en spijkeren. De afwerking, zoals schilderen en beitsen, verloopt uitstekend en vraagt geen speciale voorzorgsmaatregelen. Waar men wel altijd op moet letten, is de randafwerking, met name bij toepassingen in weer en wind.

KWALITEIT: De kwaliteitsaanduiding is gebaseerd op de kwaliteit van de dekfineren. De beste kwaliteit is A, die zo goed als foutvrij is; deze is beperkt beschikbaar. Bij de daaropvolgende kwaliteit B zijn enkele kleine fouten toegestaan. Daarna volgen de kwaliteiten BB en C. Hoe lager de kwaliteit, hoe meer en hoe groter de gebreken mogen zijn, al of niet gerepareerd. De voorzijden bestaan doorgaans uit hele fineren, bij de achterzijden kan het ook om gevoegde fineren gaan. Bij de allerbeste kwaliteiten zal men door en door hele fineren aantreffen (garantietriplexen). Ook zijn de dikten van de dekfineren van belang. Voor de beste kwaliteit moet de dikte hiervan minimaal 1,2 en maximaal 1,5 mm mm zijn. Nederland is een van de weinige landen die okoumétriplex koopt dat volledig is opgebouwd uit okouméfineren, het zogenaamde okoumé door en door. Dit komt vooral de stabiliteit ten goede. Hierdoor bezit het product in ons land een uitstekend imago. Sommige fabrikanten maken ook triplex met dekfineren van okoumé en binnenlagen van diverse andere houtsoorten (okoumé combi). De kwaliteit staat in principe met een stempel of sticker op de plaat.

AFMETINGEN Okoumétriplex kent enkele traditionele afmetingen. De meest geproduceerde lengtemaat is 2500 mm. Daarnaast is de maat 3100 mm verkrijgbaar. De meest gebruikte breedtemaat is 1220 mm. Enkele fabrikanten leveren ook de breedte 1250 mm, de standaardbreedte voor de Nederlandse producenten. Ook zijn de breedten 1530 en 1830 mm leverbaar.

In de dikten 4 en 40 mm zijn er voorts deurmaten met een lengte van 2150 mm en breedten van 950 of 1000 mm. De diktematen zijn 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, 18, 20, 22, 25, 30 en 40 mm. Afwijkende dikten zijn vaak mogelijk. Extreem grote afmetingen zijn te verkrijgen door platen aan elkaar te lassen door een schuine of ander type verbinding.

TOEPASSINGEN: Okoumétriplex kent een enorm scala van toepassingen. Waar een verbouwing plaatsvindt, gaat een timmerman gewoonlijk met dit plaatmateriaal aan de slag: voor een vensterbank, dakkapel, afdichting, omlijsting, stootborden, kast enzovoorts. Ook is het volop terug te vinden in buitentoe­passingen als boeiborden, dakranden, windveren, borstweringen, luifels, gevelbekledingen, reclameborden, betonbekistingen, alsmede in de unit- en carrosseriebouw. Voorzien van een speciale toplaag zijn er nog vele andere toepassingen mogelijk, zoals vloeren en wanden. Ook in de jacht- en botenbouw is dit product van oudsher heel bekend, waarbij het lage gewicht een belangrijke rol vervult. Deuren van okoumétriplex, vaak met speciale voorzieningen, worden graag toegepast waar sterkte en een laag gewicht belangrijk zijn.

De Gouw Handelmaatschappij is sinds 2008 FSC® en PEFC gecertificeerd.

De Forest Stewardship Council® (FSC) is een onafhankelijk, breed gesteund en wereldwijd opererend systeem voor de certificering van verantwoord beheerd bos en verantwoord geproduceerd hout.

FSC heeft als eerste wereldwijd toepasbare richtlijnen opgesteld voor certificering van goed bosbeheer en de handelsketen. FSC gecertificeerde goederen kunnen uitsluitend door FSC gecertificeerde bedrijven als zodanig verwerkt en verkocht worden.

PEFC is een certificatieschema voor duurzaam bosbeheer.