Meranti Multiplex

 

Tot de bekendste triplexsoorten behoort ongetwijfeld merantriplex. Dit plaatmateriaal heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt: zo is het ook verkrijgbaar als betontriplex, meranti paint, paper overlay en direct print in allerlei kleuren motieven.Sample Image

Samen met Amerikaans naaldhouttriplex wordt merantriplex het meest toegepast. Er is in de productie de afgelopen twintig jaar veel veranderd. Was aanvankelijk Zuid-Korea de grootste producent en exporteur, gevolgd door de Filippijnen, nu exporteert alleen het laatste land nog enigermate. Ook Maleisië, een belangrijk wingebied van meranti, exporteert de triplexvorm slechts beperkt naar de Aziatische, Amerikaanse en Europese markt. Daarentegen heeft Indonesië zich de laatste vijftien jaar met een jaarlijkse productie van 9.200.000 m³ tot veruit de belangrijkste producent ontwikkeld. Deze groei is het gevolg van een gericht overheidsbeleid om niet meer alleen rondhout, maar juist bewerkt hout en plaatmateriaal te exporteren. Op deze laatste producten rust ook een lagere exportbelasting dan op onbewerkt gezaagd hout; rondhout mag zelfs niet meer worden uitgevoerd.

HERKOMST: De gebieden waar meranti (Shorea spec.div.) groeit, bevinden zich in Maleisië, Indonesië en op de Filippijnen. Het hout wordt geleverd door meer dan honderd Shorea-soorten. In merantriplex komen ook andere houtsoorten terecht, waaronder kapoer en keruing. Feitelijk moeten we dus spreken van Mixed Hardwood Plywood. Nederland importeert meranti uit Maleisië en Indonesië. In Indonesië bevinden de voornaamste groeigebieden zich op Kalimantan en Sumatra. Het westelijk deel van Kalimantan wordt uitgemaakt door Sabah en Sarawak die tezamen met Peninsular de staat Maleisië vormen. Meer dan driekwart van het door Nederland verwerkte meranti komt uit de bossen van Peninsular Maleisië, de rest nagenoeg geheel uit Sabah. Voor merantriplex is Indonesië onze belangrijkste leverancier.

KWALITEITEN: De kwaliteit van standaardtriplex ligt niet in normen vast. Dit geldt eveneens voor BB/CC-standaardtriplex. In de praktijk houdt deze laatste een goede schilderkwaliteit in:

voorzijde (BB): dekfineer ongevoegd; kleine gezonde pitkwasten toegestaan.

achterzijde (CC): deklaag vrijwel ongevoegd; beperkte reparaties toegestaan. Een specifiek aspect is de wijze van schuren. Gangbaar is een plaat te schuren met korrel 80, 100 of 120, maar Indonesisch merantitriplex wordt door vrijwel alle fabrikanten met de fijne korrel 240 en soms 320 geschuurd, wat een gladder oppervlak geeft. Qua lijming wordt merantitriplex zowel in Exterieur- als Interieurlijming geïmporteerd (Water and Boil Proof (WBP) c.q. Moisture Resistant (MR)), respectievelijk voor beperkt buitenklimaat en vochtig binnenklimaat.

TOEPASSINGEN: Merantitriplex is een algemeen inzetbare plaat in de bouw. Het is technisch goed, ruim beschikbaar en relatief goedkoop. Over het algemeen wordt deze triplexsoort binnen gebruikt, zoals in binnenbetimmeringen, scheidingswanden, maar ook in dagstukken, kozijnen, en convectorkasten. Andere toepassingen zijn reclameborden (met melaminecoating) en doe-het-zelfproducten. Ook vindt men het terug in stallen en maneges. Voor deuren gebruikt men triplex van 40 mm dik. Betontriplex, voorzien van antislipprofiel, dient met name voor vloeren in de carosseriebouw. Meranti paint, aan twee zijden voorzien van een papierlaag, wordt vanwege de gemakkelijke schilderbaarheid onder andere veel toegepast door aannemersbedrijven en de bouw. Paper overlay, aan één zijde afgewerkt met een decoratieve, gelakte papierlaag en leverbaar in diverse hout- en fantasiedessins, vindt vooral aftrek in de caravan- en standbouw en de doe-het-zelfhandel. Ditzelfde geldt voor direct print, dat aan één zijde is bedrukt met diverse houtimitaties en bovendien is voorzien van een ingeperste houtstructuur; ook fantasiepatronen zijn mogelijk.

EIGENSCHAPPEN: De eigenschappen van triplex hangen sterk af van de plaatopbouw, dat wil zeggen van de toegepaste houtsoort, de gebruikte lijm, het aantal fineerlagen en de fineerdikten. Van merantitriplex zijn de volgende gegevens over de eigenschappen bekend.

Eigenschappen De volumieke massa bij 12% vochtgehalte is ongeveer 450-550 kg/m³ Het evenwichtsvochtgehalte bij R.V. 60% is ongeveer 13% Het evenwichtsvochtgehalte bij R.V. 90% is ongeveer 18% Het evenwichtsvochtgehalte bij gebruik (afhankelijk van de toepassing) is ongeveer 5-15%

Werken per % vochtverandering - lengte 0,01% - breedte 0,01% - dikte 0,25-0,35%

Warmtegeleidingscoëfficiënt is 0,15 W/mK Waterdampdiffusieweerstand is niet bekend * Formaldehyde-emissie is niet bekend ** De buigsterkte is ongeveer 40-45 N/mm² De hardheid volgens Janka 2500-2700 N Duurzaamheidsklasse bij grondcontact III/IV

* Hangt sterk af van het aantal fineerlagen.

** Hangt sterk af van de lijmsoort. Overschrijdingen van de gangbare normwaarden komen bij fenolgelijmd triplex (WBP; Water and Boil Proof) niet voor.

De Gouw Handelmaatschappij is sinds 2008 FSC® en PEFC gecertificeerd.

De Forest Stewardship Council® (FSC) is een onafhankelijk, breed gesteund en wereldwijd opererend systeem voor de certificering van verantwoord beheerd bos en verantwoord geproduceerd hout.

FSC heeft als eerste wereldwijd toepasbare richtlijnen opgesteld voor certificering van goed bosbeheer en de handelsketen. FSC gecertificeerde goederen kunnen uitsluitend door FSC gecertificeerde bedrijven als zodanig verwerkt en verkocht worden.

PEFC is een certificatieschema voor duurzaam bosbeheer.